Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü Seviye 4 belgesi, bu alanda çalışan profesyoneller için önemli bir yeterlilik belgesidir. Bu belge, operatörlerin iş sağlığı ve güvenliği, çevre koruma önlemlerini alarak, kalite yönetim sistemi gereklilikleri çerçevesinde iş organizasyonu yapma yetkinliklerini kanıtlar.
Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü Kimdir?
Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü, metal levhaların işlenmesinde kullanılan çeşitli tezgâh ve makineleri kullanarak, yüksek kaliteli imalat işlemlerini gerçekleştiren nitelikli elemandır. Bu operatörler, iş sağlığı ve güvenliği, çevre koruma önlemlerini alarak, kalite yönetim sistemi gereklilikleri çerçevesinde iş organizasyonunu yaparlar.
Abkant Büküm Pres Makinelerinde, Açık Profil Çekme (Rollform) Makinelerinde, Eksantrik ya da Hidrolik Pres Makinelerinde, Punch Pres Makinelerinde iş parçası resmine göre makineyi hazırlar, imalat yapar, sorun çıktığında makineye müdahale eder ve işin kalitesinden ve güvenli bir şekilde tamamlanmasından sorumludur.
Sınav Koşulları ve Kabul Şartları
Bu program, Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü Mesleki Yeterlilik Belgesi Seviye –4 (12UY0087-4) adayının belgelendirilmesine yönelik olarak yapılacak olan sınav için temel şartları, yeterlilik alanını, sınav koşullarını, kabul şartlarını ve belgelendirme süreci hakkında bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.
Abkant pres tezgahlarında, Punch pres tezgahlarında, Eksantrik ya da hidrolik preslerde kalıp bağlayarak çalışanlarda, rollform tezgahlarında çalışanlar Metal Levha İşleme Tezgah Operatörü Seviye 4 belgesine Sahip olmaları ya da Metal Teknolojisi bölümü mezunu ya da bu alanla alakalı üniversite mezunu olmaları, ya da bu alanla alakalı ustalık belgesi sahibi olması gerekmektedir. Diğer bütün belgeler (Mesleki eğitim belgesi, kurs belgesi, kalfalık vb. belgeleri yeterli değildir.) ile bu tezgahta çalışılamaz.
1. Yeterlilik Birimleri ve Sınavlar:
- Zorunlu Birimler: 12UY0087-4/A1 İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite
- Seçmeli Birimler: B1 Abkant Pres, B2 Açık Profil Çekme (Rollform), B3 Pres, B4 Punch Pres
2. Teorik Sınavlar:
Teorik sınavlar test (T1) şeklinde gerçekleştirilir. Her birim için adaylara 25 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav sorusu sorulur. Sınav süresi soru başına 1,5 dakikadır. Sorular SEVİYE BELGELENDİRME soru bankasından rastlantısal olarak seçilir ve her bir soru eşit puan ağırlıktadır. Toplam değeri 100 puandır. Adaylar, en az % 60’ına doğru yanıt veren aday başarılı sayılır.
3. Performansa Dayalı Sınavlar: Performans sınavında tüm adaylar iş güvenliği kurallarını esas alarak çalışır, uygun kişisel koruyucu kullanarakve kritik adımlardan da geçerek en az 80 başarı notu almaları gerekir. Adaylar;
- B1 Abkant Pres : Kullanılacak olan takımları hazırlamaları, tezgaha bağlanması gereken alt ve üst kalıpları tespit edip tezgaha bağlamaları, uygun malzemeyi seçip bükmeleri, ölçü ve açı kontrolünü yapması beklenir.
- B2 Açık Profil Çekme (Rollform) : Kullanılacak olan takımları hazırlamaları, tezgaha bağlanması gereken merdaneleri tespit edip tezgaha bağlamaları, uygun rulo malzemeyi seçip bağlamaları, alt ve üst kalıbı seçip tezgaha bağlaması, bükülecek ürünü seçip bükmesi, ölçü ve açı kontrolünü yapması beklenir.
- B3 Pres: İmalatta kullanılacak takım ve aparatları hazırlamaları, tezgaha kalıbı bağlamaları, preslenecek ürün malzemesini seçip preslemesi, preslenen ürünü ölçüp kontrol etmeleri, kalıbı tekrar sökmeleri beklenmektedir. Bu sınavda kalıp takmak ve sökmek zorunludur. Sınavı yapılacak makine çift butonlu olmak zorundadır. Sadece pedallı ise el koruma sensörleri tezgahta olmalıdır.
- B4 Punch Pres : İmalatta kullanılacak takım, zımba, takım tutucu gibi elemanları hazırlar. Parça programı yapar. Takımları tezgaha bağlar. Malzeme seçimi yapar. Presleme işlemi yapar. Ölçü kontrolleri yapar.
Performans sınavları (P1) adayın başvurmuş olduğu birime göre yapılır. Adaylar, performans sınavlarını yeterlilik birimi bazında tek-tek alırlar ve yapılan değerlendirmeler o birim için Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü Seviye –4 (12UY0087-4) Ulusal Yeterliliğinde verilen başarım ölçütlerini sağlayacak şekilde yapılır. Adaylar, performans sınavında en az 80 puan almalıdır.
Metal Levha İşleme Tezgah Operatörü Seviye 4 Sınav Ücreti
Sınav Ölçme ve Değerlendirme
Metal levha işleme tezgâh operatörü seviye 4 belgesini almaya hak kazanmak için adayın zorunlu olan A1 birimi ile seçtiği B1, B2, B3 ve B4 birimlerinden girmiş olduğu sınavların tamamından başarılı olması gerekmektedir. Teorik ve uygulama sınavının her ikisinden de başarılı olma şartı aranır. Sınavların herhangi bir bölümünden başarısız olan aday bir yıl içinde başarısız olduğu bölümden iki kere daha ücretsiz tekrar sınava girebilir.
Diğer Şartlar
Sınav kurallarını ihlâl eden adayların sınavı geçersiz sayılır. Sınavlar esnasında adayların birbiri ile konuşması, yardımlaşması, telefon görüşmesi yapması ve sınav süresince sınav salonu dışına çıkması yasaktır. Adaylar kimlik belgelerini hazır bulundurmalıdırlar. Sınav esnasında cep telefonu vb. aletlerin ve donanımların kullanımı yasaktır. Adayların, hiçbir doküman, kitap, dosya, not defteri vs. yardımcı materyal getirmemeleri gerekmektedir.
Sınav Belgelendirme
Sınav sonuçlarına göre, görevlendirilen Karar Verici belgelendirmeye ilişkin kararı verir. Sonuç SEVİYE BELGELENDİRME web sitesinden yayınlanır ve ilgiliye bildirilir. Adayda aranan şartlar ve belgelerin teslimi konusunda belirli prosedürler izlenir. Belge sahibi, belgesini kaybettiğini bildirirse, yenileme ücreti alınarak yeni bir belge düzenlenir. Yeniden belgelendirme, belgenin geçerlilik süresi dolan mesleki yeterlilik belgelerinin yenilenmesi faaliyetlerine ilişkin usul esaslarına göre yapılır.
İtiraz ve Şikâyetler
Başvuru sahiplerinden, adaylardan, belgelendirilmiş kişilerden ve onların işverenlerinden ve diğer kesimlerden belgelendirme süreci ve kriterleri konusunda itiraz ve şikâyetlerin olması halinde, itiraz/şikâyet sahibi SEVİYE BELGELENDİRME web sitesinden şikâyet ya da itirazını yapabilir.
Yapılan sınava ilişkin itiraz sınav sonuç tarihinden itibaren 15 gün içinde yapılmalıdır. SEVİYE BELGELENDİRME’ ye yapılan İtiraz ve Şikâyetler 30 gün içerisinde sonuçlandırılır. Karar itiraz/şikâyet sahibine bildirilir.
Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü Seviye 4 Belgesi Ne İşe Yarar?
Bu belge, sektördeki işverenler tarafından oldukça değerli görülür. Bu belgeye sahip olmak, aşağıdaki avantajları sağlar:
- Kariyer Olanakları: Daha iyi işlere girme ve daha yüksek maaşlı pozisyonlarda çalışma imkanı sunar.
- Rekabet Üstünlüğü: Diğer adaylara göre bir adım öne çıkarak, iş görüşmelerinde daha başarılı olma şansınızı artırır.
- Mesleki Gelişim: Kendinizi sürekli geliştirerek, sektördeki yenilikleri takip etmenizi sağlar.
- İş Güvenliği: İş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçli olmanızı sağlayarak, iş yerinde oluşabilecek riskleri en aza indirir.
Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi, bu alanda çalışanların yüksek kalite ve güvenlik standartlarına uygun olarak işlerini gerçekleştirmelerini sağlar. Belgelendirme süreci, teorik ve uygulama sınavlarından oluşur ve adayların her iki sınavdan da başarılı olmaları gerekmektedir. Belgelendirme, adayların mesleki yeterliliklerini ve becerilerini kanıtlamalarını sağlar ve sektördeki itibarlarını artırır.
1. AMAÇ
Bu program, Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü Seviye –4 ( 12UY0087-4) adayının belgelendirilmesine yönelik olarak yapılacak olan sınav için temel şartları, yeterlilik alanını, sınav koşullarını, kabul şartlarını ve belgelendirme süreci hakkında bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.
2. BİLGİ VE BECERİNİN SINANMASI, DEĞERLENDİRİLMESİ
2.1 Zorunlu Birimler
12UY0087-4/A1 İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite
Seçmeli Birimler
12UY0087-4/ B1 Abkant Pres
12UY0087-4 B2 Açık Profil Çekme (Rollform)
12UY0087-4/ B3 Pres
12UY0087-4/ B4 Punch Pres
Birimlerin Gruplandırılma Alternatifleri
Yeterlilik belgesi alınabilmesi için A grubu yeterlilik birimi ile seçilen B grubu yeterlilik birimlerinden Teorik ve Performans sınavlarından başarılı olunması zorunludur.
2.1.1 Teorik Sınav
Bu yeterlilikte Zorunlu Olan A1 birimi ile Seçmeli birimlerin teorik sınavları test (T1) şeklinde gerçekleştirilir. Sınav soruları, teorik sınav kapsamında ölçülmesi öngörülen tüm öğrenim çıktılarını ve başarım ölçütlerini ölçebilecek şekilde tasarlanacak olup, her yeterlilik biriminin değerlendirilmesi ayrı yapılacaktır.
Teorik sınavının puanlandırılması soru kitapçıklarında işaretlenen seçenekler üzerinden yapılır ve her bir yeterlilik birimi için aday tarafından işaretlenmiş doğru cevap sayısı tespit edilerek, veriler sınav geçme kriterlerine göre değerlendirilip sonuçlar belirlenir.
Teorik sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde doğru cevap sayısı esastır. Yanlış cevapların yanında boş bırakılan sorular ile Silinmiş ve uygunsuz işaretlenenler de yanlış sayılır. Her soru için yalnız bir tane doğru cevap işaretlenmelidir, birden fazla işaretleme olan sorular yanlış sayılır.
Her birimde sorulacak soru sayısı ve süreleri aşağıda belirtilmiştir.
· A1 birimine yönelik teorik sınavda adaylara 25 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav sorusu sorulur. Sınav Süresi Soru Başına 1,5 dk.dır.
· B1 birimine yönelik teorik sınavda adaylara 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav sorusu sorulur. Sınav Süresi Soru Başına 1,5 dk.dır.
· B2 birimine yönelik teorik sınavda adaylara 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav sorusu sorulur. Sınav Süresi Soru Başına 1,5 dk.dır.
· B3 birimine yönelik teorik sınavda adaylara 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav sorusu sorulur. Sınav Süresi Soru Başına 1,5 dk.dır.
· B4 birimine yönelik teorik sınavda adaylara 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav sorusu sorulur. Sınav Süresi Soru Başına 1,5 dk.dır.
Sorular SEVİYE BELGELENDİRME soru bankasından rastlantısal olarak seçilip her bir soru eşit puan ağırlıktadır ve toplam değeri 100 puandır.A1, B1, B2, B3 ve B4 birimleri (T1) Yazılı sınavda soruların en az % 60’ına doğru yanıt veren aday başarılı sayılır.
2.1.2 Performansa Dayalı Sınav
Bu yeterlilikte
A1 İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite
B1 Abkant Pres
B2 Açık Profil Çekme (Rollform)
B3 Pres
B4 Punch Pres
Seçmeli yeterlilik birimlerinin adayın başvurmuş olduğu birime göre P1 adlı performansa dayalı bir sınav yapılır. .A1 birimi yeterliliği B1, B2, B3 ve B4 birimi yeterliklerinin içinde tanımlanmıştır.
Adaylar, performans sınavlarını yeterlilik birimi bazında tek-tek alırlar ve yapılan değerlendirmeler o birim için Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü Seviye –4 (12UY0087-4) Ulusal Yeterliliğinde verilen başarım ölçütlerini sağlayacak şekilde yapılır.
Aday zorunlu yeterlilik birimlerinin sınavlarında başarılı olmalıdır.
Performans sınavı birimleri ayrı ayrı uygulanır.
Performans sınavında adayın Performansı Değerlendirici tarafından ölçülmesi öngörülen öğrenim çıktılarını, başarım ölçütlerini içerecek şekilde değerlendirilerek LS.052- ML-04 METAL LEVHA İŞLEME TEZGAH OPERATÖRÜ 4 ABKANT PERFORMANS SINAVI KONTROL LİSTESİ ve/ veya LS.052- ML-04 METAL LEVHA İŞLEME TEZGAH OPERATÖRÜ 4 B2 AÇIK PROFİL ÇEKME (ROLLFORM) PERFORMANS SINAVI KONTROL LİSTESİ ve/veya LS.052- ML-04 METAL LEVHA İŞLEME TEZGAH OPERATÖRÜ 4 PRES PERFORMANS SINAVI KONTROL LİSTESİ ve/veya LS.052- ML-04 METAL LEVHA İŞLEME TEZGAH OPERATÖRÜ 4 PUNCH PRES PERFORMANS SINAVI KONTROL LİSTESİ ne yazılır elde edilen veriler sınav geçme kriterlerine göre değerlendirilip sonuçlar belirlenir.
Başarı Ölçütü: Aday, yapılan iş, çalışma ve beklenen sonucu alma açısından değerlendirilir. Performans değerlendirme listesinde yer alan kritik adımlardan başarılı olmak kaydıyla toplamda 100 tam puan üzerinden (P1) Performansa dayalı sınav da en az 80 puan alan aday başarılı sayılır.
Birimlerin süreleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Adayın sınavlarda yapılacak işlem için verilen süreyi aşmaması gerekir.
Birimlerin süreleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
ZORUNLU VE SEÇMELİ BİRİMLER |
Sınav Şekli |
Başarım Notu |
Soru Sayısı |
Sınav Süresi |
|
A1+B1 |
İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite ile Abkant Pres |
P1 |
80 |
Uygulama |
30 dk |
A1+B2 |
İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite ile Açık Profil Çekme (Rollform) |
P1 |
80 |
Uygulama |
45 dk |
A1+B3 |
İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite ile Pres |
P1 |
80 |
Uygulama |
30 dk |
A1+B4 |
İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite ile Punch Pres |
P1 |
80 |
Uygulama |
30 dk |
Sınava girecek adaylar belirtilen sürede işlemi yapmak zorundadırlar.
2.3 Ölçme ve Değerlendirme
Bu yeterlilikte Belge almaya hak kazanmak için adayın Zorunlu olan A1 birimi ile seçtiği B1, B2, B3 ve B4 birimlerinden girmiş olduğu sınavların tamamından başarılı olması gerekmektedir. Teorik ve uygulama sınavının her ikisinden de başarılı olma şartı aranır. Sınavların herhangi bir bölümünden başarısız olan aday bir yıl içinde başarısız olduğu bölümden iki kere daha ücretsiz tekrar sınava girebilir. Bir yıl içerisinde bu hakkını kullanmadığı takdirde yeniden her iki sınava da girmek zorundadır.
2.4 Diğer Şartlar
2.4.1 Sınav kurallarını ihlâl eden adayların (örn. Kopya çekme, başkası adına sınava girme vb.) sınavı geçersiz sayılır.
2.4.2 Sınavlar, genel sınav kurallarına uygun yapılır. Sınavlar esnasında adayların birbiri ile konuşması, yardımlaşması, telefon görüşmesi yapması ve sınav süresince sınav salonu dışına çıkması yasaktır.
2.4.3 Adaylar kimlik belgelerini (Nüfus Kâğıdı, Ehliyet vb.) hazır bulundurmalıdırlar.
2.4.4 Sınav esnasında cep telefonu vb. aletlerin ve donanımların kullanımı yasaktır.
2.4.5 SEVİYE BELGELENDİRME tarafından istenmediği sürece adayların, hiçbir doküman, kitap, dosya, not defteri vs. yardımcı materyal getirmemeleri gerekmektedir.
3. REFERANSLAR
Sınav uygulamaları ve değerlendirmelerine esas alınan yeterlilik aşağıda belirtilmektedir;
Belgelendirme Standardı |
Değerlendirme Standardı |
12UMS0238-4 Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü Ulusal Meslek Standardı |
12UY0087-4 Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü Seviye –4 Ulusal Yeterliliği |
4. BELGELENDİRME
Sınav sonuçlarına göre, görevlendirilen Karar Verici belgelendirmeye ilişkin kararı verir. Sonuç SEVİYE BELGELENDİRME web sitesinden yayınlanır ve ilgiliye bildirilir.
4.1 Adayda Aranan Şartlar
Sınav başvurularında herhangi bir ön şart bulunmamaktadır.
4.2 Belgelerin Teslimi
Belgeler, belge sahibine veya belge sahibinin sözlü onayıyla verilmesini talep ettiği kişiye FR.067 Belge Teslim Tutanağı imzalatılarak ya da Adayın talep ettiği adrese kargo ile gönderilir.
4.3 Belgenin Kaybedilmesi
Belge sahibi, belgesini geçerlilik süresi içinde kaybettiğini ve yeni belge düzenlenmesini dilekçe ile talep eder. Bu talep uygun bulunur ise belge yenileme ücreti alınarak kaybedilen belge bilgilerini içerir yeni bir belge düzenlenir.
4.4 Yeniden Belgelendirme
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayınlanan; Geçerlilik Süresi Dolan Mesleki Yeterlilik Belgelerinin Yenilenmesi Faaliyetlerine İlişkin Usul Esaslar’ a göre;
– Başvuru sahibi yenileme başvuru dönemi içerisinde belge yenileme başvurusu yapabilir.
– Başvuru dönemi, belgenin geçerlilik süresi 5 yıl olup belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden 5 ay önce, başlar.
Beş (5) yıllık geçerlilik süresinin sonunda belge sahibinin performansı aşağıda tanımlanan yöntemlerden en az biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulur;
a) 5 yıl belge geçerlilik süresi içinde yeterlilik belgesi kapsamında toplamda en az 24 ay veya son 6 ay boyunca ilgili alanda çalıştığını gösteren resmi kayıt,
b) Yeterlilik kapsamında yer alan yeterlilik birimleri için tanımlanan performansa dayalı sınavların (P1) yapılması.
Değerlendirme sonucu olumlu olan adayların belge geçerlilik süreleri 5 yıl daha uzatılır.
4.5 Belge İptali, Talimata Aykırı Hareket
Belgeli kişinin Belgelendirme Talep Formundaki beyanı, bu programda belirtilen kurallar ve SEVİYE BELGELENDİRME Belge ve Logo Kullanım Talimatına aykırı bir davranışın tespiti halinde, belge iptal edilir. Belgesi iptal edilen kişi belgenin aslını SEVİYE BELGELENDİRME’ ye iade etmekle yükümlüdür.
5. İTİRAZ VE ŞİKÂYETLER
Başvuru sahiplerinden, adaylardan, belgelendirilmiş kişilerden ve onların işverenlerinden ve diğer kesimlerden belgelendirme süreci ve kriterleri konusunda itiraz ve şikâyetlerin olması halinde, itiraz/şikâyet sahibi SEVİYE BELGELENDİRME web sitesinden şikâyet ya da itirazını yapabilir. Şahsen müracaat yapıldı ise itiraz veya şikâyetini yazılı bir şekilde SEVİYE BELGELENDİRME’ ye teslim eder veya posta, e-posta vb. ile gönderir.
Yapılan sınava ilişkin itiraz sınav sonuç tarihinden itibaren 15 (on beş) gün içinde yapılmalıdır. SEVİYE BELGELENDİRME’ ye yapılan İtiraz ve Şikâyetler 30 gün içerisinde sonuçlandırılır. Karar itiraz/şikâyet sahibine bildirilir.
Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü Seviye 4 Sınav Ücretleri İçin Tıklayınız.